• +387 57 344 775
  • info@zuinlab.com
Radno vrijeme: Pon - Pet : 08:00 - 16:00 | Sub: 08:00 - 14:00
+387 57 344 775 info@zuinlab.com

Psihološka priprema dece pre odlaska u laboratoriju

Kao roditelj važno je da Vi budete svesni koliko je neophodno da odvedete dete u laboratoriju. Budite smireni kada o tome pričate sa detetom i potpuno iskreni. Nema potrebe da lažete dete da neće boleti jer time narušavate autoritet zdravstvenih radnika, kao i svoj lični, i nepoverenje deteta za svaki sledeći odlazak u laboratoriju.

U nastavku pročitajte neke od saveta:

– Recite im da je u redu da se plaše, ali da će nelagodnost kratko trajati.
– Prilagoditi priču detetovom uzrastu. Recite mu iskreno, kratko i smireno šta se očekuje ali naglasite i zašto su analize dobre za njih (vađenje krvi boli, ali će ti biti bolje.)
– Popričajte sa decom o materijalima koji se koriste prilikom vađenja krvi da bi se manje plašila (poveska, vatice, iglica, alkohol, sprejić).

– Ohrabrite dete da da krv, da je analiza dobra za njega i da druga deca isto to moraju da rade kada se razbole. Izbjegavajte da grdite dete ili da ga uslovljavate da se oseća loše.
– Ako se dete uznemiri prilikom samog vađenja krvi, odvratite mu pažnju tako što će te mu nešto pričati, pevušiti, dati mu da drži omiljenu igračku u ruci, ili da sluša muziku preko slušalica.
– Pohvalite dete kada je poslušno i sarađuje prilikom vađenja krvi. Poljubite ga ili zagrlite.

– Recite Vašem detetu da ćete zajedno nakon vađenja krvi raditi neku lepu aktivnost koju ono voli.

U cilju sprečavanja nastanka hematoma i mogućih komplikacija nakon venskog vađenja krvi, od pacijenta se traži da se striktno pridržavaju dole navedenog uputstva:

– ODMAH čvrsto pritisnite tupfer na mesto uboda i držite do prestanka krvarenja (minimum 5 minuta). Ukoliko ste na antikoagulantnoj terapiji ili pijet lekove koji produžavaju vreme koagulacije (Aspirin, Andol.) Tupfer držite minimum 10 minuta.
– Držite ruku ispruženu i nikako je ne savijajte u laktu.

– Ukoliko vam deo odeće (rukav, manžetna) vrše jak pritisak na deo gdje je izvršen ubod, obavjestite osoblje laboratorije da bi Vam pomogli da smanjite pritisak na mesto uboda.
– Ruku iz koje je vađena krv ne izlažite većom opterećenju tokom dana (izbjegavati teretanu, fizičke poslove, nošenje tereta).
– Po statistici , u laboratoriju najveći broj slučajeva nastanka hematoma i komplikacija nakon vađenja krvi nastaju zbog neadekvatnog zbrinjavanja mesta uboda od strane pacijenta ili “loših” vena.


Created with love by S-CODES